2024. május 31., péntek

Tim Marshall: A földrajz jövője Hogyan változtatja meg világunkat a hatalom és a politika a világűrben?

 

Park Könyvkiadó, 2024

Dr Osman Péter ismertetése

Kritikus jelentőségű témáról szól e könyv. „Új űrverseny kezdődött. A zsákmány a győzteseké. Minden eddiginél inkább kiterjesztjük a Föld földrajzát a világűrre: nemzetállamainkat, vállalatainkat, történelmünket, politikánkat és konfliktusainkat az égbe emeljük.” Marshall a tőle megszokott, nagyon alapos és körültekintő elemzéssel sorakoztatja fel az e jövőt formáló tényezőket és szereplőket, a most végbemenő törekvéseiket, s azok földi hatásait.

(Forrásmegadás nélküli idézetek a könyvből, kiemelések tőlem). „Ez viszont forradalmasíthatja életünket itt, a Földön.” (Most kezd lenni ehhez technikánk. Más kérdés, hogy – ő is írja – egyes országok és óriásvállalatok tevékenységeinek ’földrajzát’ terjesztjük ki, mindig csak az erősekét. – OP)

„A világűr már eddig is sok változást hozott mindennapjainkban. Központi szerepe van a kommunikációban, a közgazdaságtanban és a katonai stratégiában, és egyre fontosabb a nemzetközi kapcsolatokban. Emellett éppen napjainkban válik az intenzív emberi versengés legújabb színterévé. Egy ideje gyűlnek az arra utaló jelek, hogy a huszonegyedik század meghatározó geopolitikai története a világűrben íródik. Mindezek egy kibontakozó nagyobb történet részei.

A történet megértéséhez hasznos, ha a világűrt földrajzi helynek tekintjük. Az elmúlt néhány évtizedben az emberiség közös tulajdonának tekintették – egyetlen állam sem zsákmányolhatta ki vagy tarthatott rá igényt saját birtokaként. Ez az elképzelés azonban súlyosan idejétmúlttá vált. (Ezt is részletesen kifejti.) A Föld országai mind arra törekszenek, hogy amit csak lehet, a saját javukra hasznosítsanak.” (Marshall megmutatja, hogy a rablóversenybe már beszálltak az új órásvállalatok is – OP)

Őt már ismerjük. A földrajz hatalma - Tíz térkép, amely rávilágít világunk jövőjére (PARK Könyvkiadó, 2023.) c. könyvéről a 2023. októberi számban szóltunk.

Mostani könyve is széleskörű kedvező fogadtatást, méltatást kapott. Itt Lawrence Freedman, a King's College London hadtudományok emeritus professzora a New Statesman-nek írt igen alapos recenziójából – ami jelzi e mű rangját – idézünk: „Marshall jól írja le új könyvében a mai helyzet összetettségét. Most a mennyek felé fordítja tekintetét, és figyelmeztet, hogy a pillanatnyi geopolitikai versengések miként alakítják az új űrversenyt.

Marshall lebilincselő író, igen jó mind a tudomány, mind a politika magyarázatában, s a tények előadásában. Szemlélteti, milyen forgalmassá vált az űr, s az ebben érintett országok sorát. Úgy érvel, hogy csak kevesük képes a nagy stratégiai zsákmányra menni. A nagy verseny az USA és Kína közt folyik – a későnjövő most energikus és becsvágyó résztvevő. (Oroszországról egy fejezet szól „Leszálló ágban” címmel, talán kissé elhamarkodottan – OP)

Marshall kiáll a kooperatív megközelítés újraélesztése mellett. Nem csak azért, mert az űrtevékenységeket szabályzó egyezmények megújítást igényelnek, szintúgy mert nagy kihívások előtt állunk, amelyekhez együttes cselekvések kellenek.” (Marshall józan ésszerűséget feltételez a nemzetközi kapcsolatokban, ám mennyi alapot ad erre a múlt és a jelen? – OP)

Ehhez kötődik a könyv egyik fő mondandója: „A világűrhöz űrtörvényekre van szükség. Ezeket nem könnyű létrehozni. Még a Földön is elég nehézkes megalkotni, pedig itt világosabbak a határok, és vannak ismert precedensek. Ráadásul a nagyhatalmaknak a világűrben nem áll érdekükben feladni előnyüket. (A Földön sem. Annál inkább, hogy lerombolják, ha tehetik, mások előnyét. – OP)

Zárszóként: „Éleslátással és nagyon szellemesen megírva, alapvető értékelés hatalomról, politikáról és az emberiség jövőjéről az Egyesült Királyság legnépszerűbb geopolitikai szakírójától – Daily Telegraph”

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése