2012. december 17., hétfő

Benjamin Graham: Az intelligens befektető - Gyakorlati tanácsok befektetőknek

Jason Zweig kommentárjaival aktualizált, új kiadás - T.bálint Könyvkiadó, 2011


Dr Osman Péter ismertetése

„Egyértelműen a legjobb könyv, amit a befektetésről valaha írtak.” Warren Buffet (És ő az egyetlen a világ leggazdagabbjai között, aki tisztán tőzsdei befektetésekkel szerezte a vagyonát.- OP) ◙ "Hiszem, hogy egy könyv, amely több generáción át bizonyítja eredetiségét, népszerűségét és nem utolsósorban hasznosságát, alapműnek tekinthető. Az intelligens befektető című kötetet ebbe a kategóriába sorolom." Csányi Sándor (OTP) - Idézetek a könyvből.

„Graham írta, hogy a pénzügyi befektetés akkor a legintelligensebb, ha a leginkább céltudatos és módszeres - e kijelentését Warren Buffett a befektetésről valaha is leírt legfontosabb tételnek tekinti.” - Wikipedia

A világhírű McGraw-Hill szakkönyv kiadó 2000-ben reprintként adta közre Grahamnak a tanítványával, majd a Columbia Business School-on munkatársával, David Doddal írt Security Analysis (Értékpapír elemzés) c. művének eredeti, 1934-es kiadását. A fülszöveg szerint „ezzel a könyvvel kezdődött az értékpapír piaci befektetés tudománya.”

„Több mint egymillió eladott kemény-kötésű példány” írta a papírkötésű változat megjelentetésekor a világelsők közé tartozó HarperCollins. Igen kevés gazdasági szakkönyv érhetett el ilyen rekordot. Sikerét magyarázza, hogy Graham a tőkepiaci befektetés alapvetően új, szakszerűen megalapozott iskoláját teremtette meg: az értékalapú befektetés (találóbb lenne az értékalapú kiválasztás - OP) koncepcióját, és hozzá az ún. fundamentális elemzés tudományát. Dodd-dal írt alapművéről így szól itt a nagy szakmai tekintélyű pénzügyi újságíró Jason Zweig: „Graham nem csupán egy volt a valaha élt legjobb befektetők között; ő volt minden idők legnagyobb gyakorlati befektetési gondolkodója. Graham előtt a vagyonkezelők egy középkori céhhez hasonlóan viselkedtek, akiket elsődlegesen a babona, a tippelés és a misztikus rituálék irányítottak. Graham Security Analysis c. tankönyve volt az, amely modern szakmává alakította át ezt az elavult világot.”

Ez a könyv annak a nagyközönség számára készített, szakmailag cseppet sem alacsonyabb színvonalú, a híres pénzügytörténeti szakíró Peter L. Bernstein Grahamról szóló értékeléséből idézve (Tőkepiaci elméletek - A modern Wall Street születése - Corvina Kiadó, 2011.) „közérthetőbb” változata. Ismét Zweig szavaival „Az intelligens befektető volt a legelső olyan mű, amely az egyéni befektető számára bemutatta a pénzügyi sikerhez elengedhetetlen érzelmi alapot és elemzőeszközöket. Mindörökre a legjobb könyv marad, amely a nagyközönségnek szól a befektetésről.”

Természetesen ez sem a biztosan nyereséget hozó befektetés kulcsát kínálja. Ilyen kulcs nincs, és részben gyakorlati, részben elvi okok folytán soha nem is lesz. Annak viszont nagyon is megvan az értelme és haszna, hogy a befektető igyekezzék a lehető legjobb tudással felszerelkezni a stratégiái és az értékelései kialakításához. Erre éppen Buffett a legmeggyőzőbb példa. Tudni kell még, hogy vannak Grahaméval versengő iskolák is. A két legfontosabb a történeti mintázatok ismétlődésére építő ún. technikai elemzés, valamint az aktív portfólió kezelés. Graham ki is emeli, hogy e műve nem azoknak szól, akik aktívan kereskednek a piacon.

Húsz fejezet a részvényekbe és kötvényekbe történő befektetésről, mindegyik Zweig aktualizáló kommentárjával, továbbá hét szakmai függelék összesen 517 oldalon. Vele - Zweig szavával - „biztosak lehetünk abban, hogy sokkal intelligensebb befektető válik belőlünk”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése