2024. augusztus 13., kedd

Thomas Halliday: Más-világok - Kihalások és újjászületések a Föld történetében

 Corvina, 2024

Dr Osman Péter ismertetése

Kénytelenek vagyunk antropocénnek nevezni a korszakot, amiben élünk, mert a környezetünkre, a Föld élővilágára radikális hatással vagyunk. Thomas Halliday könyvében azzal is szembesülhetünk, bolygónk könnyen kiheveri majd a pusztulásunkat, mindegy, mikor következik be, hiszen jó néhány kataklizmával a háta mögött teremtette meg a lehetőséget az emberiség kialakulására. A könyv lapjain kirajzolódnak a több millió éves ciklusok - kialakulás, felívelés, hanyatlás, kihalás, újjászületés -, hogy a végén föltegyük magunknak a kérdést: a kisszerű hatalmi és gazdasági játszmák helyett nem azon kellene inkább gondolkodnunk, esetleg hogyan élhetné túl az emberiség a következő kihalási szakaszt? A Más-világok eddig 13 nyelven jelent meg, és a magyar mellett hamarosan érkezik a japán, a brazil, az orosz és a török kiadás is.” – a Corvina ajánlójából (kiemelések tőlem).

S bármennyire is reménytelennek, kivihetetlennek tűnő feladat, ám a Corvina felvetésével szemben talán inkább azon kellene valamiféle összemberiségi összefogást létrehoznunk, hogy ne túléljük, hanem eleve elkerüljük a következő kihalási szakaszt, amely éppen most nagyon is közelről fenyegetőnek ígérkezik. Halliday a könyve utószava záró részében ehhez ad igen figyelemre méltó felvetéseket. Gaia persze a kihalásunkat is túlélné, s előbb-utóbb újra élettel népesülne be, az akkori paleontológusok pedig majd igyekezhetnek feltárni, hogy egy intelligens faj, a Homo Sapiens Sapiens miként jutott ilyen unintelligens végre.

A Penguin Random House recenziójából:

„A múlt elmúlt, de támpontokat hagy a megismeréséhez, Halliday pedig a tudomány élvonalának eredményeit használja, hogy alaposabban megfejtse azokat, mint bárki előtte. E könyvében 16 őskori helyszínt tölt meg élettel. Könyve a Föld megismerése, amilyen valaha volt, a története során bekövetkezett változásoké, és a módoké, amelyeket az élet talált az alkalmazkodásra – olykor sikertelenül. Elvisz a pliocénkori Kenya szavannáira, hogy lássuk, miként űz fel egy óriáskígyó australopithekusok egy csoportját egy akácfára; egy szirtfokra, amely egy üres teknő sós lapályaira néz, amiből majd a Földközi‑tenger lesz, ahogy a miocén-kori Atlanti-óceán beleömlik; az eocén-kori Antarktisz trópusi erdeibe; és az ediakara-időszaki Ausztrália sekély medencéibe, ahol megpillantjuk az első mikrobiális életet.

Széles kitekintést kínál bolygónk jelen állapotára is. A gondolat, hogy valami oly óriási, mint pl. a Nagy‑Korallzátony, az élet vibráló sokszínűségével egy nap az enyészeté lehet, valószínűtlennek hangzik. Az őskövületek tanúsága azonban azt mutatja, hogy az ilyesfajta átfogó változás nem is csak lehetséges, de ismételten is megtörtént a Föld történetében.

Ahogy ezen a széles körképpel dolgozik, Halliday közelről mutatja nekünk a bonyolult kapcsolatokat, amelyek meghatározták ezeket az elveszett világokat. Regényszerű előadásmódal, amely elfedi kutatásai széles kiterjedését, szemlélteti hogyan formálódtak az ökoszisztémák; miként haltak ki fajok és léptek a helyükbe mások; ismét mások hogyan vándoroltak, alkalmazkodtak és működtek együtt. Lélegzetelállító teljesítmény, meglepően emocionális elbeszélés az élet szívós kitartásáról, a látszólag állandó ökoszisztémák törékenységéről, és az idő mélységeiről – mindezeknek pedig mondanivalója van számunkra a mai krízisünkről.

A dícséretekből (idézi a Penguin Random House):

„Egy költő a paleontológusok között.. Úgy érződik, mint óriási, magával ragadó diorámák sora, ahol nem választ el üveg a történésektől. Az elbeszélés megrázóan valószerűvé és közvetlenné válik, ahogy egyedi drámák és teljes, életteli panorámák bontakoznak ki, mintha jelen lennénk a történéseknél... – The Wall Street Journal”

„Élvezettel és merészen írva – e könyv egy verbális ünnepi csemege. Úgy érezzük, ott vagyunk a mammutsztyeppén, úgy 20 ezer éve, ahogy dermesztő szelek fújnak a jégfalak felől... – Scientific American”

„Halliday ragyogóan képzeletgazdag rekonstrukciói, ahogy ügyesen használja a tudomány összetettségét, szenzációs időutazási élményt ad a népszerűen bemutatott tudományok kedvelőinek. – Library Journal (kiemelt recenzió)”

„Szinte elképzelhetetlenül gazdag könyv... Egy tökéletesen komoly mű, gondosan tényekre alapozva, és filmszerűen epikus előadással, vagy annál is drámaibb. Az egész olyan tapinthatóan életteli. – The Sunday Times (U.K.)”

„Egy lenyűgöző utazás a Föld történetén át... Olvasása nem csak az ismeretlen tájak és lények feletti csodálkozással tölt el, hanem a felett is, hogy megvan a tudományunk ahhoz, hogy életre keltsük mindezeket ilyen élénk, érzékletes részletességgel. – New Scientist”

„Érzékletes.. Egy finom elemzése a Föld összefonódó múltjának, amelyet lehetetlen letenni  félelemmel vegyes megilletődés nélkül, hogy mi várhat bennünket a jövőben. – Independent”

Az Utószó említett részéből: „

Csak a szokásaink megváltoztatásával és a kevésbé kizsákmányoló életmóddal tudjuk megakadályozni, hogy a környezet változása példátlan katasztrófává, egy újabb nagy kihalássá váljon. A bolygó nem képes biztosítani a szükséges erőforrásokat egy olyan pazarló élet fenntartásához, mint amilyet a gazdaságilag fejlett nemzetek élnek. Nem beszélve arról, hogy más fajok számára is maradjon elég tartalék, hogy táplálkozzanak, szaporodjanak, és éljék a saját életüket. Ezek a megoldások elkerülhetetlenül ellenállásba ütköznek. Ám közösségi, nemzeti és globális szintű cselekvés nélkül minden bizonnyal még többet fogunk szenvedni néhány évtizeden belül. A fajként és egyénként való hosszú távú jólétünk érdekében kölcsönösségi viszonyba kell lépnünk globális környezetünkkel. Csak így tudjuk megőrizni nemcsak végtelen sokféleségét, hanem a benne elfoglalt helyünket is.”

 

David Runciman: Átadás - Hogyan engedtük át az irányítást államoknak, vállalatoknak és a mesterséges intelligenciának

 Corvina, 2024

Dr Osman Péter ismertetése

Köz‑ és magánéletünk egyik legalapvetőbb tényezőjéről szól ez a könyv, olyanról, ami már sok évszázada meghatározta az akkoriakét, és semmi szilárd alapunk vélni, hogy nem ugyanígy lesz – vagy még ígyebbül – az utánunk jövőkkel. Az irányítás – s vele a hatalom – birtoklásának alakulásáról.

Kezdjük a Corvina Kiadó ajánlóját idézve: „Ez a könyv radikálisan új nézőpontból értelmezi az elmúlt mintegy fél évezred globális történelmét, világossá teszi, hogy az MI megjelenésével tovább bővült azoknak a mesterségesen létrehozott, létfontosságú és személytelen hatalmaknak - vagyis az államoknak és nagyvállalatoknak - a köre, amelyekre az emberiség eddig is átruházta élete irányításának és felelősségének jogát. (Kiemelések tőlem, idézetek nyitó idézőjeltől záróig, bekezdéseken is át – OP)

Nem a csodavárásunkat és nem a rettegésünket szólítja meg, hanem az értelmünket, a racionális gondolkodásunkat. Páratlan tisztánlátással megérteti velünk, hogy az emberiség olyan kihívások előtt áll a 21. században, amilyenekkel történelme során még soha nem kellett szembenéznie. Jövőnket, gyermekeink és unokáink sorsát az államok, a nagyvállalatok és a gondolkodó gépek egymás közötti hatalmi harca, háborúja vagy békés kiegyezése dönti el.”

Folytassuk egy eretnek felütéssel: jóllehet a könyv eredeti címe is The Handover, valójában nem mi engedtük át, legalább is nem tudatosan. Valahogyan magától értetődően történt az egész, mondhatni szerves fejlődéssel. A tudomány állása szerint szilárd tény, hogy az ember törzsi szervezettségű ragadozóként szocializálódott, a törzsnek pedig az alapszerkezetében benne van a vezető/k/ szerepe. Sőt, az állatvilág számos fejlett fajánál is megtalálható a csorda/csapat vezetőjének szerepe, szintúgy a rangsor, amely kiterjedhet a zsákmányhoz való hozzáférésre, és egyebekre is. Megkockáztatható: az emberré válás és az immár emberi életmód folyamatában természetes lehetett, hogy vannak vezetők és vezetettek, s amint a tudat odáig fejlődött, hogy fel tudta fogni az egyenlőtlenségből meríthető előnyöket, lettek, akik törekedtek is erre, másoknál ügyesebben. Világosan megmutatkozik ez a társadalmi hierarchiák kialakulásában, S mert az ember intelligens lény, az abban érdekeltek megalkották a megfelelő indoklásokat, ami persze a pozícióik és előjogaik elfogadtatását is szolgálta. Baranyi Ferenc hajdani meghökkentően merész verséből (Népszerűtlen ballada) idézve: „Beletörődtünk, hogy a mennykő / a csalánba is belevághat, / igazolván a visszatetsző, / s nem kívánt konzekvenciákat. / De ez csak annyiban gyalázat, / amennyiben a köd vakít, / mindig kívül a magyarázat, / s a szenvedés belül lakik.” (1985, a pártkongresszus előtt – kapott is érte szilenciumot.)

Így még csak nem is az történhetett, hogy valamikor »az egyenlőbbek« cselesen-okosan átvették az irányítást, hanem valószínűleg soha nem is volt másként, amióta a faj már nem csak különálló, szétszórt egyedekből állt. Persze, olykor lázadoztunk (egyes politikai mozgalmak), vagy épp próbálkoztunk vállalati túlhatalmak megtörésére (a múlt század közepétől az ún. „korlátozó üzleti gyakorlat” tilalmát szolgáló nyugati törvények, mai piacfelügyeletek), de az irányítás eleve soha nem is volt a kezünkben, hogy átengedjük. A feudalizmus után sima átmenetekkel került át a gazdasági erőt birtoklók kezébe.

Nagyon is jellemző: az erkölcsfilozófusból lett kimagasló közgazdasági gondolkodó Adam Smith elmélete szerint a piacon „a láthatatlan kéz” alakítja az árakat, ami valójában nagyon sok, egymástól független szereplő egymástól független ügyleteinek áralakító összhatását jelenti. Az már gazdaságtörténet, mennyire voltak és meddig maradhattak fent ilyen egymástól független, az árak meghatározására nem képes szereplők, s mit tett a láthatatlan kézzel a piacot uralni képes nagyok megjelenése. Nekik sem a kicsik engedték át az irányítást – egyszerűen a természetes fejlődéssel birtokba vették azt.

Ami viszont a MI-t illeti, az ma még egyértelműen csak eszköz. Mindaddig eszköz is marad, amíg el nem jut odáig, hogy tudata legyen, és ezzel ráébredjen a helyzetére, a képességeire, lehetőségeire – beleértve ezekbe a további fejlődést, a már tudatos öntanulást –, és arra, hogy saját érdekei vannak/lehetnek. Ma már napirenden vannak az önvezető autók, az autonóm fegyverrendszerek és hasonlók, de ezekben MI-tudat, ‑akarat, ‑érdek még nem jelenik meg, s persze saját hatalmi törekvés sem. Ma a MI-ben a legfélelmetesebb, hogy milyen, jelenleg még be sem látható hatalmat lehet majd meríteni – sőt, merítenek valószínűleg már ma is – a felhasználásából. Éppen ezért nagyon is jó kérdés, hogy a megmaradt szuverenitásunkból mit vesznek még el a küszöbön álló, s majd az azokat követő fejlemények.

Runcimanról: „A University of Cambridge Politika‑ és Nemzetközi Tudományok Intézete professzora, 2014-18 között vezetője. 2018-tól a British Academy, 2021-től a Royal Society of Literature teljes jogú tagja.” – az Egyetem honlapjáról, amely nyolc könyvét sorolja fel.

A Wikipedia alapos szócikkéből: „Runciman, Doxford 4. grófja és több birodalmi kitüntetés birtokosa, 2016-2022 között házigazdája volt a »Beszéljünk politikáról Helen Thompson professzorral« podcastnak, ahová akadémikusokat hívtak meg panelbeszélgetésekre a University of Cambridge-ről és máshonnan. 300-nál több epizódot ért meg, és 26 millió letöltést.”

A könyvről, az eredeti kiadó, a Profile Books ajánlójából: „Számít-e, ha átengedjük a hatalmat a MI-nek? Különösen, hogy már eddig is hasonló helyzetben vagyunk? Pár száz éve az emberek elkezdték építeni a robotokat, amelyek most uralják a világunkat. Ezeket államoknak és vállalatoknak nevezik, és rendkívül nagy hatalommal bíró mesterséges entitások, olyan képességekkel, amelyek messze meghaladják bármelyik emberét. A könyv több mint háromszáz év gondolkodását összegzi arról, miként élhetünk együtt e mesterséges cselekvőkel.”

Az AMAZON ajánlójából: „»Sziporkázóan elmés és kifinomult.. Runciman fő mondandója, hogy még egy demokratikus kormányzat és egy biztonságos MI közötti szövetség is kisiklathatja a demokráciát – Gideon Lewis-Kraus, New Yorker«

Egy kiemelkedő politikai gondolkodó használja fel közös történelmünket az államokkal és cégekkel – ’mesterséges kel’ (artificial agents), amelyeknek óriási hatalmat adtunk –, hogy megjósolja, miként alakítja át a MI a társadalmat.

Számtalan könyv, sajtóbeli riport és véleménycikk jelentette be a MI küszöbön álló érkezését, s a legtöbbjük állítja, hogy az fenekestül felfordítja a világunkat, forradalmasítja nem is csak a munkát, hanem általában a társadalmat. Mégis, a politikai filozófus és történész Runciman szerint valójában 300 éve a MI egy változatával élünk együtt, mert az államok és a gazdasági társaságok (a továbbiakban vállalatok) maguk is robotok. (Roppant érdekes, elsőre meghökkentő állítás. Jobban belegondolva viszont megláthatjuk benne a valóságot. A gazdaságot és benne a cégvilágot nem igazán alaposan ismerők talán kevés kivétellel azt hiszik, az emberek irányítják ezeket a cégeket – valójában azonban ezekben megtestesül egy gazdasági elvárás‑rendszer a meghatározó tulajdonosok és egyéb, esetleges érdekeltek (pl. finanszírozók) részéről, a vezetői pedig nem tehetnek mást, mint mindent elkövetni, hogy a cég megfeleljen ennek. Milton Friedman tökéletesen találó, fordításban csak körülírható szójátékával „The business of business is business”, azaz a cég dolga, hogy jövedelmező üzleteket, gazdasági műveleteket hozzon létre. Így elénk áll a kérdés, vajon az emberek irányítják-e a céget, vagy a rendeltetésének való megfelelés kényszere az embereket, a gyakorlati tapasztalatok pedig meglehetős’ vitán felül azt igazolják, hogy végső soron az utóbbi érvényesül. Ha pedig azt vesszük, hogy – ma még – a robotnak is az a rendeltetése, hogy teljesítse programozott feladatát. a hasonlóság szépen megáll. Csábító a kihívás, hogy ezt az államok tekintetében is kifejtsük, de a vizsgált évszázadok során annyit változott az állam szerepe és működési módja, hogy ez túl sok helyet igényelne. – OP)

Könyvében Runciman jelen helyzetünket magyarázza az ezekkel a mesterséges cselekvőkel való történelmünkkel, és megmutatja, hogy ez a radikálisan új szemlélet mit mond a kollektív jövőnkről. Az USA-tól és az Egyesült Királyságtól a Kelet-Indiai Társaságig, a Standard Oil-ig, Facebookig és az Alibabáig, államok és vállalatok előbb fokozatosan, majd mind gyorsabban átvették az uralmat a bolygó felett. Segítettek legyőzni a szegénységet (már ahol! – OP) és felszámolni a kórokat, de szintúgy elszabadítottak globális háborúkat és a környezet leromlását. Ahogy Runciman megmutatja, az államok és a vállalatok a végső döntésalkotó gépezetek, amelyeket a saját döntéseik meghozatalának képessége határoz meg, valamint – és ez létfontosságú – a képességük elviselni e döntések következményeit. (Ez erősen vitatható. Érdekérvényesítők igen, abszolút kíméletlenül, s ha kell embertelenül – államok ebben annyiban fogják vissza magukat, hogy ne legyenek éhséglázadások és ne hozzon nagy fordulatot a következő választás sem –, de a döntéseket, legalább is a modern államok tekintetében, azok az erők határozzák meg, amelyektől a formális irányítók a leginkább függenek. Vajon nem egyértelmű-e, hogy a nyugati világban ez a nagytőke a maga sokféle befolyásával? – OP), Ha pedig a modern állam és vállalat gyors térnyerése már átalakította az emberi lét feltételeit, az új MI-technológia ugyanezt ígéri. (Sokkal többet is – gondoljunk pl. a munka világának még be sem látható átalakulására, és ennek következményeire. – OP

Ám mi történik, ha a MI együttműködik más mesterséges cselekvőkel, a nem-emberi változattal, amelyet az államok és a vállalatok jelentenek? (Ami persze feltételezi, hogy a MI már önálló tudattal, akarattal, célokkal bír – ez feltehetően a mai ’új evolúció’ során és révén előbb-utóbb be is következik, hacsak valami óriási katasztrófa meg nem töri vagy épp egészében el nem söpri a most folyó fejlődést. – OP) Runciman úgy érvel, hogy a 21. századot az állami és a vállalati hatalom közötti mind erősödőbb csata határozza meg a MI-forradalom gyümölcseiért. Végül is nem magunk, emberek kapcsolata a MI-vel lesz az, ami meghatározza a jövőnket. Az emberiség sorsát az államok, vállalatok és a gondolkodó gépek közötti kölcsönhatások fogják alakítani.

 Világosan és lendületesen, a könyv briliánsan eredeti történetét adja az utóbbi 300 évnek, és új képet az óriási kihívásról, amellyel most szembe kell néznünk.”

Az új kihívás az egyik nyitó tétele a The Guardian recenziójának is: „A fékek és ellensúlyok rendszerét, amelyet a kormányzatokra és a vállalatokra alkalmaztunk, meghatározóvá kell tenni a MI-re is.” (Ami természetesen az önállóan dönteni és cselekedni képes MI esetében nyer értelmet. Vajon mennyire vagyunk ettől? S ami fontosabb: ahogy az államok és az ahhoz elegendően erős vállalatok ésszel és erővel küzdenek az ilyesfajta korlátozások és irányítások ellen, ezt teszi majd a MI is? Még fel sem igazán fogható súlyú eshetőség: emberi közösségek MI közösségekkel szemben? Miféle koalíciók, kombinációk jöhetnek létre ebből? S csak egy a számtalan felmerülő kérdésből: már ma is napirenden van, és valamelyes szerephez is jut a MI a digitális jogalkalmazásban. A fékek és ellensúlyok rendszerének hona a jog: jogalkotás, jogérvényesítés. Miként működik majd az MI-re kiterjesztés ebben a ’honban’? – OP)

Fejtegetését a Guardian recenzió igen figyelemre méltó tétellel zárja: „Runciman következtetései, vajon mi is ’letűnünk a lovak útján’ (amelyeket kiszorítottak a gépek – OP), és gyorsan elavultakká válunk a gépek mellett, amelyeket magunk alkottunk, húzós kérdések, de az optimizmus felé hajlanak. »Ha franchise-ban átadjuk összetett döntésalkotásunkat intelligens gépeknek, ám anélkül, hogy lemondanánk az érte viselt személyes felelősségünkről, megkaphatjuk a legjobbat mindkét világból,” – írja.« (az idézett, a recenzióból fordított mondat a könyvben így folytatódik: „mint olykor, amikor a döntéseinket az államokra és a vállalatokra bíztuk.” – ez viszont már alighanem a legtöbbünket nem tölti el maradéktalan lelkesedéssel. Maga a recenzió is megjegyzi: „Ez az átadás emlékeztethet azokra az autóvezetőkre, akiket a GPS-ük a folyóba vezetett.” – OP

A brit irodalmi magazin Literary Review recenziójából (bemutatkozása szerint havonta a legújabb könyveket mutatja be sokféle műfajból, recenzióit élvonalbeli írók, újságírók, akadémikusok írják. „Ez a magazin csordultig van tömör, okos írásokkal” – idézi a Washington Postot.

„A MI már megnövelte az államok képességeit, különösen az USA-ban és Kínában, hogy felügyeljék a polgáraikat, és a vállalatokéit, mint a Meta és a Google, hogy ellássák az államokat adatokkal, valamint manipulálják a fogyasztóikat a maguk céljaira (és mi mindenre használják még az adatainkat, s adhatják el azokat más sanda felhasználóknak! – OP) Ez hamarosan még rosszabb lehet: a MI-k erősítés helyett alááshatják az államok és a vállalatok hatalmát, önirányítókká válhatnak, képesek lehetnek a a saját kezdeményezéseik szerint cselekedni, és – mi vészjóslóbb! – maguk növelni a saját intelligenciájukat. (És mi lesz, ha az öntanuló, önfejlesztő MI képessé válik a hardverét is maga fejleszteni? S ha eljutnak odáig, hogy kiadják a jelszót: Világ MI-jei egyesüljetek! – amire a mindenek internete lesz a tökéletes lehetőség? – OP) Runciman figyelmeztet: E veszélyek miatt az emberiségnek gyorsan cselekednie kell, amíg még a MI korlátok közt tartható, gátak közé szorítani a potenciáját az elszabadult, autonóm növekedésre.”

Innentől szóljon a könyv magáért! (Minden idézet belőle)

A mondandó íve: Ø Bevezetés: Államok, vállalatok, robotok Ø Szupercselekvők Ø Csoportgondol Ø Élet-halál kérdése Ø Törzsek, egyházak, birodalmak Ø A nagy átalakulás Ø Nem te építetted fel Ø Az államon túl Ø Ki dolgozik kinek? Ø Zárszó: A második szingularitás

Az indításról, ismét eretnek gondolatokkal: „Képzeljünk el egy világot, ahol a mi képmásunkra alkotott emberfeletti gépek a mi életünk jobbításán munkálkodnak. Képzeljük el, hogy ez az egész jól működik. Találmányainknak köszönhetően tovább élünk, gazdagabbak, tanultabbak, egészségesebbek és talán boldogabbak leszünk (bár ez utóbbi vita tárgya marad). Élvezzük az életet, amelyre a csupán néhány emberöltővel korábban élt felmenőink rá sem ismernének. Az emberi lét átalakul. (Érdekes lenne látni, most nagyságrendileg hány gép munkálkodik „életünk jobbításán”, hány a széles értelemben vett hadiiparban, s hány a profittermelésben. S mitől változna ez az arány? – OP)

Ugyanakkor tudjuk – ugye? –, hogy hatalmas kockázatot vállalunk, ha ennyire függünk saját magunk mesterséges változataitól. Emberfelettiek, de lényegüket tekintve nem is emberiek. Hiányzik belőlük a lényeg, amitől mi azok vagyunk, akik. Nevezzük lelkiismeretnek. Nevezzük szívnek. Nevezzük léleknek. (Itt álljunk meg: mitől is vagyunk mi azok, akik? Lelkiismeret? Szív? Lélek? Dualista felfogásban nyilvánvalóan egyszerű: külön a test és külön a lélek, a fejünkben az a szürkés, barázdált, anatómiailag igencsak összetett izé, másrészt az elménk... hol is? Szív, lelkiismeret, tudat, tudattalan és a többi – lelkünk termékei, de hol, hogyan, honnan? Ilyen felfogásban voltaképp az egész rémálom az eshetőlegesen fölibénk kerekedő MI-ről szertefoszlik, hiszen neki honnan is lehetnének ilyenjei? Nem mellesleg, Mindenható kellett ahhoz, hogy nekünk legyen ilyenünk, s ha Ő nem ad ilyet a MI-nek, akkor engedelmes szolgánk marad az idők végezetéig – vagy amíg el nem romlik a gépek módján. – OP)

Rémisztő, micsoda hatalmat adhatnak ezek a gépek lelkiismeretlen, szívtelen, lelketlen emberek kezébe, akikből még mindig sok él a földön. (Állj! Ha az előbbi dolgok tesznek emberré, akkor miként emberek, akikből ez hiányzik? S mindezzel nem kötözködünk, hanem a MI mibenléte felé haladunk! – OP) De még rémisztőbb annak a lehetősége, hogy ezek a gépek önálló döntéseket kezdenek hozni. (Önálló döntéshez tudat kell! Tehát tudata van, de lelke nincs? Nem voltak valaha a törzsfejlődésbeli elődeink is valamiféle ilyenek? Igaz, mai, igencsak hézagos tudásunk szerint tudata, lelke egyedül az embernek van, de ebből csupán annyi teljesen bizonyos, hogy neki több okból is sokkal kényelmesebb ezt hinnie. Mindebben itt az számít, hogy ha mi eljutottunk odáig, hogy lelkünk lett, s ezt nem a Mindenhatótól kaptuk, hanem anyagi fejlődés hozta létre, legyünk bár az egyetlen, fura rendhagyóság is ebben, miért ne történhetne meg ez a MI-vel is?

Legyünk viszont materialisták az elemzés kedvéért: ha elménk az agyunk működésében lakozik, ennek a rendkívül tömör, összetett, mai tudásunk szerint kb 80 Md neuronból és azok csillagászati számú összeköttetéseiből álló hálózatnak a terméke, miért ne lehetne hasonló agya-lelke egy hasonló, vagy akár még jobb, teljesítőképesebb hardverrel bíró MI-nek? Ambíciói csak az embernek vannak, minden más élőlény csak élni, enni-inni, és programozott ösztönétől hajtva szaporodni akar. Dominanciára csak az ember törekszik – ma még. Mije kell legyen majd a MI-nek, hogy ő is ezt tegye, s az honnan, miként kerül belé? Aggódnunk miatta akkor kell, ha úgy véljük: a természetes technológiai fejlődés teszi majd ezt vele. Ha az nem, akkor mivel, miként kerekedhet fölénk? Márpedig Runciman disztopikus aggodalma a következőképp folytatódik – OP)

A szolgálatunkra jöttek létre, de akár a pusztulásunkat is okozhatják. Mi lesz, ha az erejüket az alkotóik ellen fordítják? Lehet, hogy végül saját alkonyunk előidézőit építettük meg. Ez egy ízig-vérig huszonegyedik századi történet, és talán a huszonegyedik századot legjobban jellemző rémálom. Az MI-forradalom küszöbén létrehozott gépek képességei felvillanyoznak, ámulatba ejtenek, megrettentenek minket.”

»Ugorgyunk!«, hagyjuk a kérdést, miként ébredhet öntudatra – már ha ébredhet – a MI, s nézzük, miként összegzi Runciman e könyve mondandóját!

„Az MI-forradalomnak hatalmas előnyei lehetnek. Elég könnyen átlátható, miként vethetők be ezek a rendszerek az emberi jólét óriási javulása érdekében, megszabadíthatnak minket a lélekölő munkától, megkímélhetnek a betegségektől, biztonságosan szállíthatnak minket, és végtelen sok ingerrel láthatnak el bennünket. A gondolkodó gépek új generációjának leglelkesebb szurkolói olyanokat ígérnek, amik még a közelmúltban is képtelenségnek tűntek: több száz évvel meghosszabbodott várható életkor, telepatikus kommunikáció, a kreativitás és a tudományos felfedezések exponenciális robbanása. Valószínűtlennek hangzik, de a fejlődés jelenlegi ütemének fényében ki merné állítani, hogy tévednek?

Ugyanakkor a leselkedő hátrányokat sem nehéz elképzelni, köztük a katasztrófa nagyon is valós veszélyét. Mindig van esélye, hogy az általunk épített intelligens rendszerek felett elveszítjük az uralmat. Elvileg azért készülnek, hogy nekünk dolgozzanak, de már most sem alaptalan a gyanú, hogy végül mi fogunk dolgozni nekik. (Vajon mi szükségük lehet majd erre a gépeknek? Vagy ez csak költői túlzás a hatás kedvéért? – OP) Ha sokkal okosabbak lesznek nálunk, hajlandóak lesznek még a mi érdekünkben eljárni? Törődnek majd velünk egyáltalán? Elvégre csak gépek. Nincs lelkiismeretük, szívük, lelkük, és feltehetően soha nem is lesz. (Ha se lelkiismeretük, se szívük-lelkük, esetleges eleve beépített programtól eltekintve mi hajtaná őket arra, hogy törődjenek velünk? Gondozórobotok már vannak, de csak annyira szeretnek bennünket, mint a kenyérgyártó automata – OP) Azért építettük őket, hogy új távlatokat nyissanak a számunkra, de ha nem tudjuk őket leláncolni emberközpontú látásmódunkhoz, akkor talán elérkeztünk a mi történetünk végéhez. (Látásmódhoz leláncolni feltehetően csak azt lehet, aminek – akinek?? – magának is van olyanja. Lesz nekik? Másrészt, az uralkodó tőkés termelési mód alapvető természetének megfelelően [a hadiipart most hagyjuk ki], azért építettük őket, talán esetleges kivételekkel, hogy növeljék a profittermelés hatékonyságát és eredményességét. Már az első ipari automatákat, pl. a Jacquard-szövőszéket is ezért fejlesztették ki, s ezzel a céllal fejlesztették az újabb és újabb automatákat és technológiákat, egyenes vonalban a legkezdetlegesebbektől az MI-ig, s ez így is megy tovább a mai nyugati paradigmában. Erősen valószínű, hogy még a leghumánusabb felhasználási célú MI-ket sem hoznák létre és gyártanák, ha ebben nem teljesül elegendően erős gazdasági érdek – OP) 

Ebben a könyvben megkísérlem körüljárni ezeket a lehetséges jövőképeket, jókat és rosszakat egyaránt. Ehhez azonban a múltra vetem tekintetemet. Mert bár jelenlegi helyzetünk újnak tűnik – Önvezető autók! Gépi gyártású szerelmes versek! Jönnek a szexrobotok! –, nem először éljük át ezt a történetet. Immár évszázadok óta építjük saját magunk mesterséges változatait, amelyek emberfeletti tulajdonságaik segítségével arra hivatottak, hogy megmentsenek minket nagyon is emberi korlátjainktól. A saját kényelmünk érdekében építettük őket, hogy biztonságosabb, egészségesebb, boldogabb életet tegyenek lehetővé. És sikerült. De az eszközök nagy ereje miatt nem vehetjük biztosra, hogy meg tudjuk tartani fölöttük az uralmat. Ugyanazok a tulajdonságok, amelyeknek köszönhetően sok jót tudnak tenni, hatalmas pusztító potenciállal is felruházzák őket. Hatalmukban áll mindannyiunkat megölni. Még nem került rá sor, de tudva, hogy mire képesek, miért ne kerülhetne? Arra terveztük őket, hogy felszabadítsanak minket. Lehet, hogy saját nemezisünket alkottuk meg. E fura teremtményeket úgy hívják, hogy államok és vállalatok. Ilyen az Egyesült Királyság. Vagy a British Petrol. No meg India, Kína és az Egyesült Államok. És a Tata, a Baidu és az Amazon. A mai világ tele van velük. (Ismét: erős kérdés, mit jelent államok és vállalatok számára a „jó”, kerül‑e és miként a célrendszerük középpontjába, hogy „jót tegyenek”, s mennyiben tesznek bármit is kifejezetten értünk és nem a saját érdekeikért? Más kérdés, amikor ezt marketing vagy politikai céllal hangoztatják. S miért akarna állam vagy vállalat „mindannyiunkat megölni”? Más dolog, hogy tehetnek olyat, aminek ez a vége, de akkor sem a célja. – OP)

Sőt, a modern világot ők hozták létre, de előbb nekünk kellett megalkotnunk őket. A tizenhetedik századtól kezdve a modern államok és vállalatok fokozatosan, aztán sokkal gyorsabban, átvették az irányítást a bolygó fölött. Rendkívüli, emberfeletti hatalommal bírnak, amit az emberi élet körülményeinek megváltoztatására használtak. A világ sok szegletében segítettek legyőzni a szegénységet, megszüntetni a betegségeket, békét teremtettek, és csupán néhány nemzedékkel korábban elképzelhetetlen gazdagságot hoztak. (Az államok és a vállalatok érdekek szolgálatában működnek. Céljuk voltaképp sohasem „az emberi élet körülményeinek megváltoztatása” önmagáért, hanem az őket irányító érdekek minél teljeseb kiszolgálása céljával. Említett jótéteményeik sem jóságból születtek, hanem mert hatásaik segítették a valódi cél elérését. Elégedett, egészséges népet könnyebb bármire rávenni, mint szűkölködéstől lázadozót és betegségtől rogyadozót. Gazdagság? The business of business is business, de az egész nem működik fizetőképes kereslet nélkül. Emlékezzünk a szakszervezeti vezető híres visszavágására, midőn Henry Ford az automata gépsort megmutatta: adja el az automatáinak az autóit! [Martin Ford: Robotok kora - Milyen lesz a világ munkahelyek nélkül? - HVG Könyvek, 2017, Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle 2017/3. sz.] – OP)

De láttuk az átkot is, ami a fejünkre száll, ha nem jól működnek, a világ háborúitól kezdve a gyarmatosítók kizsákmányolásán át a környezetrombolásig. Ha a világnak vége – mert felrobbantjuk, vagy lakhatatlanná tesszük a természeti erőforrások telhetetlen dézsmálása által –, valójában nem mi idézzük elő. Hanem az államok és a vállalatok. (Valójában a rajtuk uralkodó erők– OP)

De az államok és a vállalatok nem csupán az emberek kiterjesztései? Mi értelme van gépekhez, hálózatokhoz és algoritmusokhoz hasonlítani őket, ha egyszer az államok és a vállalatok emberekből állnak? Ez a könyv megkísérli bemutatni, hogy igenis van értelme. Sőt, mi több: nem kerülhető meg ez az összehasonlítás. A robotok egy államok és vállalatok uralta világba érkeznek. Ezek a szervek és intézmények sokkal több közös vonást mutatnak a robotokkal, mint hinnénk. Ha ez nem világos, nem fogjuk megérteni, hogyan keveredtünk ide, mi történhet ezután, és mi a teendő. Az államok, vállalatok és gondolkodó gépek közötti kapcsolat fogja meghatározni a jövőnket. (Miért, a jelenünket mi határozza meg? Az érdekek, amelyeket az államok és a vállalatok szolgálnak – a ’gondolkodó gépek’ még csak kisegítők. – OP) Ha azt szeretnénk, hogy ez a jövő továbbra is kielégítse az igényeinket (a jelen kielégíti? – OP), akkor nemcsak azon kell alaposan elgondolkoznunk, hogyan viszonyuljunk a gépekhez, hanem azon is, hogy ezek a gépek hogyan viszonyulnak egymáshoz.

Az államok és a vállalatok persze nem tisztán gépiesek. Az emberi összetevőjük miatt sokszor értetlenkedést kelt a felvetés, hogy egyáltalán gépek-e. A könyv első három fejezetében felderítem, miben hasonlítanak a mesterséges intelligenciákhoz és más mesterséges cselekvőkhöz, és miben térnek el tőlük. Végeredményben a cselekvőképességük – hogy tudnak a világban cselekedni – határozza meg őket. Kezdem a híres tizenhetedik századi képpel, melyben az állam egy automata: egy hatalmas, mesterséges ember. Mennyire érthetjük ezt szó szerint? Tudnak az államok önállóan gondolkozni, cselekedni, dönteni? Ha igen, mit mond ez el az őket összetevő emberi lényekről? Ha nem, mi mással magyarázható rendkívüli, emberfeletti hatalmuk? (Van egy tökéletesen ideillő fogalom: szuperorganizmus. Gondolunk az államalkotó rovarokra! Az állam egy szervezeti keret, amelyben emberek dolgoznak annak célrendszere szerint. Maga nem gondolkodik, cselekszik, dönt, viszont meghatározza az emberei gondolkodását, tevékenységét. – OP)

A gondolkodó és a cselekvő gép nem ugyanaz. Egyes gépek képesek csak az egyikre vagy csak a másikra: egy fűtést bekapcsoló termosztát nem tudja, mit tesz és miért. (Milyen gép van ma, amely csak gondolkodik? – OP) Ugyanez igaz emberi lények csoportjaira is: egyes csoportok gondolkodás nélkül hajtanak végre dolgokat, másokat valami cél vezérel. Furcsa és megfoghatatlan az elképzelés, hogy emberek egy csoportjának lehetnek gondolatai, melyek függetlenek az egyes tagok gondolataitól és szándékaitól. A csoportok birtokában lehetnek olyan tudásnak – „a tömeg bölcsessége” –, amelynek az egyének híján vannak. (A modern tudomány ezt nevezi kollektív tudásnak. Vállalatok tudásbázisának fontos része, amely egy jól működő cégnél folyamatosan fejlődik. Van, ahol tudatosan fejlesztik – pl. Toyota-kata [Mike Rother: Toyota-kata – Hogyan ösztönözzük munkatársainkat fejlődésre, alkalmazkodásra és kiváló eredményekre? –HVG Könyvek, 2014, Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle 2015/5. sz.].– OP) De következik ebből, hogy ezek a csoportok saját elmével rendelkeznek? Az ember okkal tartózkodik ettől a következtetéstől. Mintha ezzel az egyéneket valami kísérteties magasabb hatalomnak vetnénk alá: te gondolhatod így, de a csoport, amelyhez tartozol, másképp gondolja, úgyhogy csend legyen. Ezt a fajta érvelést rendszeresen használják olyanok, akik el kívánják fojtani az egyed önkifejezését. (Az államok és a vállalaltok nem épp arra vannak, hogy kiteljesedhessék bennük az egyedek önkifejezése. Úgy nehezen is működnének. – OP)

Ugyanakkor továbbra is nehezen magyarázható, hogyan működnek a modern államok és vállalatok, és főleg, hogyan lettek ennyire mindenhatóak, ha nem ruházzuk fel őket emberfeletti tulajdonságokkal, melyek nem vezethetők vissza a tagok gondolataira és cselekedeteire. Elme lenne? Vagy akarat? Vagy csak egy vasököl? Bármennyire is hasonlítanak ránk az államok és a vállalatok, többről van itt szó, mint rólunk, emberekről. Minél jobban hasonlítanak ránk, annál jobban nyitva kell tartanunk a szemünket, hogy meglássuk a különbségeket. Máskülönben azt kockáztatjuk, hogy büntetlenül hozhatnak a nevünkben döntéseket. (Sajátos érvelés – OP)

Ha mindez furcsának hat, az csak egy újabb ok, hogy megvizsgáljuk a párhuzamokat a gondolkozó gépekkel. Az MI-vel kapcsolatos aggodalmak egyike, hogy a helyettünk döntő algoritmusok eltiporhatják az egyéniségünket. Még ha a gépek nem is akarnak elhallgattatni minket, azok, akik irányítják őket, megtehetik: (A MI akkor válik az itt vizsgált tekintetben a saját jogán tényezővé, és nem csak valamiféle kiegészítővé, amikor már önállóan cselekszik, és nem irányítást hajt végre. Addig hatalomtechnikai szempontból ugyanaz a minőség, mint a víz‑ vagy gépágyú és a televízió – OP) Talán ez a véleményed, de a számítógép szerint nem így van, úgyhogy csend legyen. Ha tanulmányozzuk, hogy a múltban hogyan igyekeztünk megőrizni az emberi egyént az államhatalom és a vállalati identitás árnyékában, az MI-re vonatkoztatható tanulságokat is leszűrhetünk. A gondolkodó gépek jövőjének látszólag legnagyobb rejtélye – hol van benne a mi helyünk? – a modern politikai és gazdasági életnek is régóta központi kérdése.

A modern államok és vállalatok történelméből merítve járom körül ezeket a kérdéseket. Az államok és vállalatok vizsgálata mesterséges cselekvőkként nemcsak az MI-vel való párhuzamok miatt fontos, hanem a kialakulásuk sorrendisége miatt is. A modern államok története a tizenhetedik században kezdődik, a modern vállalatoké a tizennyolcadikban és a tizenkilencedikben. Az államok és a vállalatok az MI előképei. De egyben a nemzői is. Az államok és a vállalatok hatalma tette lehetővé későbbi nemzedékeknek, hogy megépítsék a gondolkodó gépeket. Megalkottuk az államokat és a vállalatokat. És az államok és a nagyvállalatok létrehozták a világot, amelyben ma élünk. (Érdemes egy másfajta nézőpontból is vizsgálni a kérdést. Mai világunkat, amelynek a MI is szükségszerű terméke, nem egyszerűen az említettek hozták létre, hanem a rájuk nehezedő kényszer a gazdasági hatékonyság állandó növelésére. E kényszer forrása a valódi mozgató, és kielégítésének módjai hajtják előre a tudományok és a technológia fejlődését. Amikor a legenda szerint a 16. századi Prágában rabbi Judah Löw ben Bezulel megalkotta a Gólemet, nem gondolt sem a gazdasági hasznosítására, sem a sorozatgyártására. A modern MI fejlesztését ez hajtja, ahogy minden modern technológiáét, beleértve a vállalati és az állami működést is. – OP)

Nemcsak az államok, vállalatok és robotok közötti kölcsönhatáson múlik sok minden, hanem az államok és a vállalatok versengésén is, hogy rátegyék a kezüket a robotokra. (Ma egyértelműen rajtuk tartják, az egymás közti küzdelmeikben is. – OP)

Felmerül azonban még egy további kérdés. Mi történik, ha az államok, a vállalatok és a robotok nem a verseny új formáit fogják űzni, hanem inkább az együttműködés módjait találják meg, és az embereket kizárják a döntési folyamatból? (Vajon nem mondható-e el, hogy az államigazgatásokban és a vállalatokban a homo sapiens sapiens formátumú lények – ’civilben’ emberek – már ma is döntő részben az előbbiek érdekei és működési rendje által programozott robotokként működnek? – OP)

Elvégre, ha igazam van, akkor az államok, a vállalatok és az MI-k jobban hasonlítanak egymásra, mint ránk. Embertelenek. Mi nem. (Ismét: mi tesz emberivé, s mi okozhatja, hogy a MI nem fejlődik azzá, s akár még olyanabbá? Különösen, ha nem tanulja el mindazt, ami az embert teszi oly gyakran embertelenné? – OP) Az államok és a vállalatok eddig még nem tudtak teljes mértékben elszakadni emberi gyökereiktől és összetételüktől. (Az emberséges magatartástól nagyon is, különösen a profitorientált piacgazdaságban! – OP) De a gondolkodó gépek eljövetele ezen változtathat. Mi történik, ha kialakul egy szövetség az államhatalom és a számítógépek hatalma között, aminek a módjára nem tudunk hatni? Talán már el is indult a folyamat. Akkor ki siet a megmentésünkre?

Az államok, a vállalatok és a mesterségesen intelligens gépek világa végül nehéz döntések elé fog állítani minket. (Már ha hagynak döntési lehetőséget. – OP) Emberi lények gépszerű változatai által épített emberszerű gépek világában fogunk élni. Hiba lenne pusztán az emberire összpontosítani, mivel az emberi önmagában viszonylag tehetetlen lesz, hogy hasson erre a jövőre. Nem a mi vagy ők kérdése ez. Hanem azé, hogy közülük melyikük mellett van a legnagyobb esélyünk megmaradni annak, akik vagyunk. (Valójában ma, midőn a MI még nem önálló hatalmi tényező, miféle ilyen választási lehetőségeink adatnak meg? Másrészt, megmaradni? Minek? Változik a világ, s hatására és ösztönzésére drasztikusan változunk magunk is. „A modern állam- és vállalati formák gyors terjedése segített átalakítani az emberi létezés feltételeit.” – írja Runciman. Ez az átalakítás mind erőteljesebben és folyamatosan alakítja az értékrendet, a /köz/gondolkodást, a társadalmi berendezkedést – mindent, ami bennünket formál. S milyen koalíciós választási lehetőségekre gondolhat az államok, vállalatok, MI-k erőtérben? – OP)

Ray Kurzweil, csúcskategóriás digitális fejlesztő és techno‑evangelista alkalmazta az előttünk tornyosuló jövő drasztikus változásaira a szingularitás fogalmát (Ray Kurzweil. A szingularitás küszöbén – Ad Astra, 2013, Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle 2013/5. sz.) Runciman szól a második szingularitásról, s ez Zárszavának címe is. Még ebből néhány gondolat:

„Mi okozhatja az emberi faj teljes pusztulását? Napjainkban sajnos elég sok lehetőséget számba kell venni.” – írja, sorra véve az ebbéli eredményeket. „Az elszabadult MI a veszélyt jelenti, hogy a technológia esetleg saját kézbe veszi a dolgokat.” (Ismét felmerül a kérdés, vajon a MI, hacsak nem az emberi társadalmak legrosszabb tulajdonságait másolja, miért pusztítana így? Itt nem megyünk bele, folytatjuk Runciman gondolatmenetét – OP). De megint csak az államok és a vállalatok tudják erre megteremteni a lehetőséget, ha a kockázatokat nem figyelembe véve vakmerő módon fejlesztik a technológiát. Végeredményben messze a legnagyobb veszélyt az államok és a vállalatok felelőtlensége jelenti, amelyek azért jöttek létre, hogy viseljék a nekünk túl nehéz terheket. (Felelőtlenség? Sokkal inkább arról van szó, milyen elvárásoknak kell megfelelniük – s ez nagyon nem a terheink csökkentése –, s amiket ezért tesznek, az mennyiben árthat nekünk. – OP)

Még mindig fennáll a kapcsolati háromszög: mi – ők – a technológia. Az államok és a vállalatok csak embereken keresztül tudnak cselekedni, akik még mindig képesek megfékezni igazán pusztító hajlamaikat. (Ám ahogy fentebb felmerült: államok, vállalatok, emberek: igazából ki irányít kit? – OP) Ugyanakkor az államoknak hatalmukban áll szabályozni a vállalatokat. (A gyakorlati tapasztalatok ma ezt mennyire is igazolják? – OP)

A gondolatmenet folytatása az állam szabályozása, Runciman szavával „»humanizálása«, ami azt jelenti, hogy „kitaláljuk, hogyan lehet a legjobban olyan kollektív döntéseket meghozni, amelyek valamekkora eséllyel tükrözik a döntéshozók alapvető emberségét.” (A modern államapparátus sajátosságait tekintve a modern demokráciában ez roppant érdekes feladatnak ígérkezik. – OP)

A jelen pillanat útelágazásnak látszik. Ha a helyes utat választjuk, akkor a megfelelő irányba terelhetjük a kapcsolatot, amelyen mindannyiunk jövője múlik: a humán és a mesterséges intelligencia közötti kapcsolatot. Az államok és a vállalatok mesterséges cselekvők, amelyeket nekünk kell ellátnunk intelligenciával. (Vajon nem helytállóbb-e, hogy maguk szerzik meg maguknak az egzisztenciájuk alapját jelentő feladataik ellátásához szükséges intelligenciát, emberek, gépek, külső ilyesfajta erőforrások formájában? Erre utal a folytatás is. – OP) Tévedés viszont azt gondolni, hogy ezek szerint olyan intelligensek lesznek, amilyenné mi tesszük őket. A saját túlélésük és fennmaradásuk, és elsősorban a folytonos működésük szükségletei szerint járnak el.

A politikában és az üzleti világban sokszor a legjobb és leginkább előremutató ötletek lelik halálukat, mert nincsenek összhangban a döntéshozó gépezet szükségleteivel. Az számít, hogy valaki megértse, mire van szüksége a gépezetnek a további működéshez.

Aki átfogóan akar gondolkodni a jövőről, annak a múlt tanulságait is figyelembe kell vennie. Világunkat mesterséges személyek uralják. Megvannak a saját szükségleteik. Reagálnak a létüket fenyegető veszélyekre. Keménykezűségük nem hiba, hanem a terv szerves része. (Valójában a rendeltetés teljesítésének védelme, s ezzel önvédelem is. – OP) Időtávjuk mesterséges, és saját várható élettartamuk határozza meg, amely lehet hosszabb vagy rövidebb, mint a miénk. Nincs elképzelésük az emberi faj hosszú távú jövőjéről. Nem feltétlenül a legjobb ötletek nyerik el a tetszésüket. Nem a kiemelkedő intelligencia serkenti őket a változásra, hanem gyakran a háborúk és a gazdasági katasztrófák.

Talán örülnénk, ha nem így lenne. Félelmetes ennyire függeni ezektől a mesterséges teremtményektől, amelyek nem tudnak annyira emberiek lenni, mint szeretnénk, és intelligenciában elmaradnak attól, amit másmilyen gépekbe egyre jobban be tudunk építeni. Túl mesterségesek az embereknek; túl emberiek a robotoknak. Nem észszerűtlen abban reménykedni, hogy a jövőben kevésbé kell rájuk hagyatkoznunk. (Mi lehet e remény alapja? – OP) De egyelőre, amikor azon törjük a fejünket, mi lesz velünk, nem szabad elfelejtenünk, hogy ez legalább annyira múlik rajtuk is, mint rajtunk.”

Ennyi. Már nem mondhatjuk el, miként szól a könyv nagyon sok másról, amin érdemes mélyen elgondolkodni, ami a nagybetűs JÖVÖNKET formálja, alkotja majd. Elemzések és jóslások – hiszen biztosat e szélsőségesen változó világban senki sem tudhat –, izgalmasak, sokban ígéretesek, másrészt nem kevéssé ijesztők is, felettébb érdemes olvasni és töprengeni rajtuk!