2023. június 6., kedd

Woo-kyoung Ahn: Agyszerviz – Gondolkodási hibáink felismeréséhez és kiküszöböléséhez

Corvina Kiadó, 2023

Dr Osman Péter ismertetése

Agyunkban hihetetlenül bonyolult szoftver fut – az elménk – és vezérli, jól-rosszul a gondolkodásunkat, cselekvéseinket, magatartásunkat, egész létünket. Szó szerint meghatározó probléma, hogy ugyanezzel az elménkkel kellene felismernünk és kiküszöbölnünk annak hibás, téves működését. Mi rosszabb, az idáig vezető fejlődési út elménket egyáltalán nem készítette fel arra, hogy zavartalanul működjék a világból mind sűrűbben és agresszívebben rázúduló hatások és információk közepette. Mindez „gondolkodási hibákra” vezethet, melyeket a leggyakrabban úgy követünk el, hogy nem is tudunk erről. Ahn könyve abban segíthet, hogy többet ismerjünk fel és védjünk ki ebből.

A könyv mondandója: Ahn felveti az alapkérdést, „Javíthat-e az emberek életén a kognitív pszichológia?” „A következő, nagyjából harminc év során olyan problémákon dolgozom, amelyeknek a tapasztalatait reményeim szerint az életben is felhasználhatjuk. A Yale Egyetemen, ahol 2003 óta tanítok pszichológiát, megvizsgáltam néhány torzítást, gondolkodásbeli hibát, amely tévútra vihet bennünket – és a mindennapi élethelyzetekben közvetlenül alkalmazható stratégiákat dolgoztam ki a korrigálásukra.” Így jutott el – írja – , az egyetemi előadásain, s a diákjaitól kapott pozitív visszajelzéseken át könyve megírásához.

Nyolc témát választottam ki: szerintem ezek a legfontosabbak azoknak a nehézségeknek a szempontjából, amelyekkel a diákjaim és mások (velem együtt!) nap mint nap szembesülnek. Minden fejezetben egyetlen kérdés kerül terítékre, és mindenhol, ahol szükséges, hivatkozom a tárgyaltakra, de úgy írtam meg a könyvet, hogy a fejezetek tetszőleges sorrendben olvashatók legyenek.

Bár a gondolkodásban előforduló hibákról, torzításokról beszélek, a könyv nem arról szól, hogy mi a baj velünk. A ’gondolkodásbeli problémák’ azért fordulnak elő, mert nagyon sajátos módon vagyunk ’bedrótozva’, és gyakran nem véletlenül. Ezek a hibák sokszor a fejlett emberi gondolkodás melléktermékei, de fajunk éppen a gondolkodás miatt jutott el idáig: életben maradt, boldogul a világban. (Az viszont már messze túl gyorsan változik így kialakult alkalmazkodásunkhoz képest. – OP) És ezért találjuk meg néha nehezen a problémák megoldását. A torzítások megszüntetése iszonyatos munkával jár.

Ha el akarjuk kerülni ezeket a hibákat, torzításokat, nem elég megtanulnunk, miről is van szó, és megjegyeznünk, hogy nem szabad elkövetnünk őket. Gondoljunk csak az álmatlanságra; amikor ránk tör, pontosan tudjuk, mi a baj – nem alszunk jól. De ha azt mondjuk egy álmatlanságban szenvedőnek, hogy aludjon többet, még egyáltalán nem segítettünk rajta. Ugyanígy van ezzel a könyvvel is: bár néhány szóba kerülő torzítás ismerős lehet, olyan recepteket kell adnunk, amelyek többet érnek annál, hogy »ezt ne csináld«. Szerencsére – és egyre több vizsgálat tanúsítja – léteznek olyan épkézláb stratégiák, amelyek segítenek okosabban gondolkodnunk. Ezeket a stratégiákat szem előtt tartva rájöhetünk arra, hogy mit nem tudunk irányítani, sőt arra is, hogy az eleinte ígéretesnek tűnő megoldások akár visszafelé is elsülhetnek.

A könyv tudományos kutatásokon alapul, elsősorban más kognitív pszichológusok munkáján, de saját kísérleteimen is. Az egyetemi előadásokhoz hasonlóan az élet legkülönbözőbb területeiről vett példákkal illusztrálom az egyes problémákat. Nem véletlenül, és ennek is kiderül az oka. »Javíthat az emberek életén a kognitív pszichológia?« Az évek során egyre jobban hiszek abban, hogy határozottan igen.” (Természetesen azzal, hogy a napi életünkben hasznosítjuk az így nyert megoldásokat, azokhoz vezető útmutatásokat. – OP)

A hibás gondolkodás nyolc pillére. e könyv nyolc témája:

1. A könnyedség bűvölete – Miért tűnik valami könnyűnek?

2. A megerősítési torzítás – Hol szúrjuk el, amikor azt akarjuk, hogy igazunk legyen?

3. Az okok azonosításának buktatói – Miért ne legyünk túlontúl biztosak az elismerések vagy a hibáztatások osztogatásában?

4. A példák kockázata – Miért lőhetünk mellé, amikor történetekből indulunk ki?

5. A negatív szűrés – Hogyan vihet tévútra a veszteségtől való félelem?

6. A torzított értelmezés – Miért látjuk másnak a dolgokat, mint amilyenek?

7. A nézőpont veszélyei – Miért nem értik meg mások azt, ami nekünk nyilvánvaló?

8. A késleltetett jutalom körüli bonyodalmak – Hogyan érti félre mostani énünk a későbbi énünket?

A Google Books ajánlójából: „Világos útmutatójában Ahn professzor tisztán érthető, gyakorlati lépéseket kínál gondolkodásunk tényleges megváltoztatásához. Daniel Kahneman Gyors és lassú gondolkodás c. műve természetes folytatásaként (Kahneman a viselkedésgazdaságtan egyik kidolgozójaként kapta meg a közgazdasági Nobel-emlékdíjat – OP), ez a könyv megmutatja, miként javíthatjuk nem is csak napi életünket elfogultságaink felismerésével, hanem szintúgy mindenkiét körülöttünk. Kötelező olvasmány mindenkinek, aki jobban akar gondolkodni és élni.”

Bölcs figyelmeztetés Ahntól: „Az új gondolkodásmódok bejáratása időbe telik. Biztosan nem fogunk és nem tudunk mindent megoldani, de segíthet, ha kicsit többet gondolkozunk, beszélgetünk arról, hogy mi van velünk, és megosztjuk egymással az elképzeléseinket.”

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése