2021. április 7., szerda

Ronald Louis Bonewitz: Kőzetek, ásványok, drágakövek

 Kossuth Kiadó, 2018

Dr Osman Péter ismertetése

A természet örök szépségeket kínál az arra fogékonyaknak, ez a gyönyörű album pedig méltó kalauz a címbéliek világában. Remek kisenciklopédiája a témakörnek: nemcsak megmutatja a legfontosabbjaikat – magyarázattal is szolgál róluk, jellemzőikről, keletkezésükről, s ennek kapcsán sokat megtudunk a Föld geológiai történetéről és sajátosságairól.

A legnagyobb angol nyelvű könyvajánló, a Goodreads (2019-ben már 90 millió követő) róla szóló jellemzéséből: „A kötet különösen figyelemre méltó tanulmány Földünk kőzeteiről, ásványairól, drágaköveiről és kövületeiről, amelyeket bolygónk múltjának legerőteljesebb eseményei hoztak létre. Lenyűgözően tárja elénk ezeknek a kiemelkedő természeti jelenségeknek a szépségét és csodáját, s az ámulatba ejtő módokat, ahogy ezeket becsülik és használják. Megragadó vizuális ábrázolások mutatják a kőzetek és ásványok teljes tartományát, kulcsinformációkkal azok pontos azonosításához, és gyakorlati tanácsokkal, miként lehet azokat vágni, csiszolni és bemutatni. Érdekfeszítő betekintést ad a sokféle módba, ahogy ezeket használják, az egyszerű építőelemektől a kifinomult dekorációig.” (Kiemelések tőlem.)

A Kossuth ajánlójából: „Földünk drágaköveit, ásványait, kőzeteit évezredek óta vallásos tisztelet övezi, némelyek mítoszok és legendák szereplőivé váltak. (Felvilágosodottnak állított korunkban is sokak döbbenetes hiedelmeket kötnek tőlük származó gyógyító, jellem-alakító vagy épp sorsformáló hatásokhoz. Főszabályként ide is illik, hogy amíg van becsapható vevő, árusok is lesznek. A könyv viszont egy más, helytállónak elfogadható feltevéssel is szolgál e ’terápiás’ alkalmazásra. – OP) A kötetből megismerhetjük e csodálatos képződmények keletkezését, kultúrtörténetünkben elfoglalt helyét, olvashatunk a híres Koh-i Noor gyémántról vagy a Katalin-palota mesés Borostyánkő-terméről. Megcsodálhatjuk bolygónk drágaköveinek, ásványainak és kőzeteinek szépségét, különlegességeit, emellett gyakorlati tudnivalókkal is gazdagodhatunk, megismerve kitermelésük és sokoldalú felhasználásuk módjait.”

A magasszínvonalú, ugyanakkor mindenki számára jól érthető ismeretterjesztés egyik legjobb művelője, az angol DK kiadó adta ki az eredetijét. Bemutatkozásukban kiemelik: „45 éves kiadói gyakorlatunkkal, könyveinket a világ minden sarkában, 63 nyelven adják ki.” Sokszor találkozhatunk velük igényes hazai kiadóink kínálatában is.

A könyv nagy hányadát kitevő képanyag a szó közvetlen és átvitt értelmében is rendkívül gazdag és színes: fényképek, ábrák, rajzok – sokuk elég meglepően bukkan fel. Szövege a kínált ismeretek áttekintését legjobban segítő, modern tagolást követi: az egyes témákat egymást követően bemutató szócikkek, kapcsolódó, részleteket kibontó vagy a főszöveget kiegészítő keretes írások, a képi illusztrációk magyarázó szövegei, idézetek, ásványtudósok kis portréi, apró ’adatlapok’ kísérik. Például, a Mit nevezünk drágakőnek? c. fejezetben A New Age szekta és a kristályok címmel jelenik meg rövid áttekintés, szól a hónapkövekről és a gyógyító kristályokról, utóbbiaknál nagyon okosan utal a placebo hatásra – „talán a kristály erejébe vetett hit gyógyít inkább, mint a kristály”, s ezt egészíti még egy-egy pársoros írás a csiszolt hónapkövek színes képeivel, ill. egy „gyógyító kristály” rajzával. A kötetben ’Kislexikon’, kicsiny szószedet is található.

Az ősi sumer város Ur temetőjében talált „rejtélyes tárgy”, „Ur város zászlaja” két tablója – háború és béke – láttán rácsodálkozhatunk, milyen régóta képes az ember igen finoman kimunkált művészi alkotásokat létrehozni e kemény anyagokbó. A „felülmúlhatatlanul ritka drágakő” Hope‑gyémántról szóló résznél megjelenik Marie Antoinett potréja, amelyen „talán a French Blue-t viseli”, a 112 karátos kék gyémántból csiszolt ékkövet. Egy ábra magát a Hope-ot mutatja, az ékkövek világáról sokat mondó szövege: „Részaránytalanul párna csiszolású antik briliáns, különlegesen finom munka. 58 fazetta és két ráadás fazetta van az alapfelületén és további fazetták a rundiszton.” (Rundiszt a csiszolt kő peremén futó keskeny felület – OP)

A nagy részek:

·         Keletkezés – benne: A világegyetem kialakulása Ø A Föld kialakulása Ø A földkéreg Ø Kőzetek és ásványok gyűjtése

·         Kőzetek – benne: Kőzetképződés Ø Kőzetféleségek: ‑magmás, ‑üledékes, ‑átalakult

·         Ásványok – egyebek közt: Ásványok meghatározása Ø Ásványtársulások Ø Kristályrendszerek Ø Drágakőbányászat – és ásványféleségek ismertetéseinek hosszú sora

·         Ősmaradványok

 Remek olvasnivaló: színes, érdekes, tanulságos, s megragadóan szép világokba visz.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése