2022. június 28., kedd

Beate C. Kirchner: 111 különleges hely - Firenze és Toszkána

Kossuth Kiadó 2022

Dr Osman Péter ismertetése

„Fedezzük fel Toszkána rejtett kincsit és helyszíneit!”

– a szerző bevezetőjéből, és itt a hangsúly a felfedezésen és a rejtett-en van!

Apró megjegyzésként: aki Firenzébe, Toszkánába készül, ne hagyja ki ezt az elegáns kis könyvet – jó útitársa, kalauza lesz. Aki nem készül oda, jól vigyázzon: ellenállhatatlan mehetnéket ébreszt!

Ez a képekkel gazdagon illusztrált kötet elvezet a természet, a művészet és a meghökkentő legendákkal teli történelem 111 helyszínére. Arra inspirál minket, hogy a népszerű útvonalaktól távol is felfedezzünk páratlan műalkotásokat.”– írja a Kossuth ajánlója (kiemelések tőlem.) Ez a kulturális ínyencek idegenvezetője – hiszen Kirchner kiemeli: e válogatás olyan helyekre visz, olyan alkotásokat és nevezetességeket mutat meg, amelyek kevésbé, olykor nagyon kevéssé közismertek. „Olyan különös részletekre is fény derül, amelyek mellett még a helyiek is elsétálnak.” S ha már ínyenceknek, „Olyan helyeket is érint e könyv, ahol a helyiek konyhaművészetük specialitásait élvezik (Figyelem: alapigazság, hogy aki igazán élvezni akarja a helyi enni-inni valókat, ne a puccos helyeket keresse, hanem azokat, ahová a helyiek járnak! – OP) vagy éppen alig ismert specialitásokat készítenek.”

Nézzük kicsit az itt sorakozó ékkövek foglalatát, magát Toszkánát és Firenzét.

Varázslatos Toscana, Európának kulturális értékekben egyik leggazdagabb régiója, a titokzatos etruszkok, Róma tanítómestereinek hajdani földje, 23 ezer négyzetkilométeres ékszerdoboz. Olasz mondás, hogy „a legszebb beszéd a toszkán nyelv római ajkon”. Szerb Antal szavával (Utas és holdvilág) „Már a szó, Toscana is csodát és eksztázist jelent, Mert ennek a földnek nincs egy darabja sem, amit történelmi hadseregek, császárok és francia királyok nagyszerű kosztümös csapatai ne tapostak volna, itt minden ösvény valami nagyon fontos helyre vezet, és Firenze egy utcájára több történelem esik, mint odahaza hét vármegyére”.

Toscana alapvetően emberformálta vidék, a tágan értelmezett kultúra földje, hiszen a kultúra szó latin gyökere is azt jelenti: művelni, gondozni, s szintúgy ápolni, őrizni, megbecsülni. A természet alkotta látványból itt kibontakozik egy másik, emberkéz teremtette táj finom szőttese. A hegyi tájak megőrizték természetes szépségüket, de Toscana többi része olyanná változott, amilyenné lakói akarták: széppé, nemessé, gazdaggá tették. Mondják, olvassunk a tájból, és megtudjuk az itteni emberek történetét.

Firenze: Kulturális felemelkedésben a reneszánsz Európa legfényesebb és a szó legjobb értelemében leghaladóbb korszaka, Firenze pedig annak szülőanyja, örökségének talán legszebb, kivételesen gazdag kincsestára. Az Encyclopaedia Britannica terjedelmes szócikkéből idézve: „A 14-16. századok során Firenze kiválóságra tett szert a kereskedelemben és pénzügyekben, a tanulásban és különösen a művészetekben. Mai dicsőségét is főként a múltja adja. Történelmi városközpontját már 1982-ben felvették a UNESCO Világörökség Listájára (mindössze 7 évvel annak létrehozása után – OP) Az épületei műalkotások, amelyek további műalkotásokban gazdagok, s a város látványos pompája magán viseli építőinek személyiségét. Firenze zsenijeit kimagaslóan gazdag emberek támogatták, s a város a mai napig tanúskodik az ő vallás, művészet, hatalom és pénz iránti szenvedélyükről. A tudósok máig is csodálkoznak, hogy a jelentősebb politikai vagy katonai hatalommal nem rendelkező pénzkölcsönzők és posztógyárosok kicsiny városa ilyen óriási befolyással bíró pozíciót ért el Itáliában, Európában és azon túl is. Nyelvjárásukból lett az olasz nyelv (amelynek azért jó sok eltérő tájszólása él ma is – OP), helyi érméjük, a florin a világ pénzügyi mértékadójává vált, művészei alkották meg a perspektivikus ábrázolás törvényeit (hatalmas innováció a festészetben és grafikában – OP), irodalmi alkotói, festői, építészei és kézművesei hozták létre a korszakot, amelyet reneszánszként ismerünk, s két kontinens viseli egy firenzei hajós, Amerigo Vespucci nevét.”

A kötetben mindegyik hely két oldalt kap: az egyiken tömör ismertetés, a másikon jellemző fénykép és praktikus információk az odalátogatáshoz.

Kis válogatás, gyöngyfüzér az ajánlott különleges helyeket jellemző, ígéretes alcímekből:

Ø Freskómámor Ø Menedék a harmadik évezred zarándokainak Ø Sürgősségi ellátás a középkorban Ø Kőbe vésett rejtély Ø Történelmi erődítmény ólomkatonákkal Ø A művészet Don Quijotéja Ø A boldog tehén sajtja Ø A tésztaételek paradicsoma Ø Luxusillatok az Arno felett Ø Freskók teljes nyugalomban Ø A megtestesült ördög, a haragos ló Ø A geográfia lenyűgöző kincsei Ø Elegancia sarlóval és kalapáccsal Ø Dante szószéke Ø A bürokrácia furfangjai a Medici-korban Ø Az olasz nyelv megtisztításának helyszíne Ø A billentyűsök sebésznői Ø A kolbászok ’Brunellója’Ø Karnevál a Chianti borvidéken Ø Mohamed kardjának képe Isten házában Ø Öt évszázadnyi börtöngraffiti.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése