2013. augusztus 18., vasárnap

Richard Panek: 4% univerzum - Sötét anyag, sötét energia- versenyfutás a világegyetem felfedezéséért

Scolar Kiadó, 2013
Dr Osman Péter ismertetése
Az emberiség legvakmerőbb, legnagyratörőbb, leglehetetlenebb, és mindezekért legnagyszerűbb vállalkozása a világegyetem természetének felfedezéséért folytatott küzdelem. Szinte minden ellenünk szól ebben, hiszen olyat vizsgálunk, amit nincs semmilyen mód közvetlenül megtapasztalni; amiről csak úgy szerezhetünk információt, hogy méréseket és azokhoz eszközöket eszelünk ki, jól rosszul, és az így szerzett észleléseket értelmezzük és vetjük össze az elméleteinkkel – jól, rosszul. A világegyetem egészében olyan objektumot vizsgálunk, amelynek megismeréséhez és remélt megértéséhez a skála mindkét végén be kell hatolnunk a felfoghatatlannak tartományába: egyik végén az abban begyakorolt értelmünk számára kezelhető, ám a képzelőerőnket messze meghaladó nagyságú kozmikus objektumokéba és az azok között működő erők és folyamatok világába, s mindezzel a felfoghatatlan időtávok mélyébe; másrészt az anyagi világ legkisebb építőelemeiébe, amelyek természete nem kevésbé bonyolult és nehezen kiismerhető, mint a ránk boruló Végtelenségé. Vakmerő, nagyratörő, lehetetlen, hiszen élünk egy, a nagy egészhez képest még porszemnek sem mondható bolygón, csak pár száz éve jöttünk ki a technológiai kőkorszakból, minden tudásunkkal azt sem tudjuk biztosan prognosztizálni, milyen lesz a világunk, a társadalmunk egy-két évszázad múltán, ám megkíséreljük nem is csak megfejteni a világegyetem keletkezésének és sok évmilliárdos, máig tartó fejlődésének a történetét, hanem azt is, hogyan folytatódik ez a számunkra minden más vonatkozásban beláthatatlan jövőben. S mindehhez igazából csak egy valóban jelentékeny eszközünk van, amely viszont valószínűleg a Teremtésnek – bármi légyen is az! – a világegyetemmel összemérhető csodája: az elménk ereje, a gondolkodóképességünk, amely segít a dolgok természetének mélyére hatolni, ehhez elméleteket felállítani és próbára tenni, eszközöket fejleszteni, és mindebben és mindehhez együttműködéseket és versengéseket létrehozni más kutatókkal. Abszolút fekete környezetben, pusztán visszhangok segítségével kimérni Schrödinger macskájának agytevékenységét – ez könnyed, gyermeteg játszadozás ahhoz a feladathoz képest, amelynek e kötet szereplői megküzdeni igyekeznek. Amint annak lapjain Panek kibontja előttünk, ők nem álmodják a lehetetlen álmot, hanem megvalósítják azt, elérik az elérhetetlen csillagot, és legyőzik a legyőzhetetlen ellenséget: a kiismerhetetlenségbe burkolózó Természetet.
És ezúttal mi is legyőzzük magunkat: az ellenállhatatlan késztetést, hogy minél többet elmondjunk e lebilincselően izgalmas könyvről és témáról. Ezúttal csak néhány vonás felmutatására szorítkozunk, és a felfedezésnek, a részletek megismerésének örömét szinte teljesen meghagyjuk a Panek remekműve olvasóinak.
„A legnagyobb rejtély: miért tágul gyorsuló ütemben az univerzum? A megfejtéshez tudnunk kell, milyen erők mozgatják és milyen anyagok építik fel világunkat. Einsteinen kifogott, és most egy csapat nagyszerű kozmológust tesz próbára. Panek olyan érzékletesen mutatja be mindennapi küzdelmeiket, hogy a nem szakmabeliek számára is érdekessé válik ez a kérdés.” Ezt a kiváló szakírótól, Walter Isaacsontól idézi a Scolar (Isaacson ragyogó könyvet írt Steve Jobsról, l. Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle 2012/1. sz. és Einsteinről, l. Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle 2009/4. sz.) Egy helyen változtatnánk az értékelésén: könyve a nem szakmabeliek számára megragadóan érdekes és tanulságos! Aki olvassa, ráérez erre, amúgy pedig bizonyítja, hogy az Amerikai Fizikusok Intézete (American Institute of Physics, AIP) a 2012-es év legjobb tudományt népszerűsítő könyvének választotta (AIP Science Communication Award for Science Writing).
Majdnem olyan szédítően gazdag és sokszínű körképet tár elénk, mint amilyen a témájának háttere, a benne felvonultatott kutatók vizsgálódásainak tárgya, s mindezzel végső soron a könyv egyik főszereplője: maga a fenséges, titokzatos univerzum. És ugyanolyan lenyűgözően izgalmas – hiszen, ha átvitt értelemben is, a másik főszereplője az emberiség egyik legnagyobb és legmerészebb vállalkozása: a világegyetem mibenlétének, fejlődéstörténetének, titkainak megfejtésére törekvő kutatás, és annak legújabbkori története. Jól mutatja ezt a sajtóvisszhangja is, nem akármilyen lapokban: ϴ „Kutatással kifogástalanul megalapozott, és nagyon olvasmányos” – írta róla a New Scientist. ϴ „Panek bepillantást ad a világban, ahol a tudományt hozzák létre, s ebben szövetségeket alakítanak és barátságok kerülnek terhelési próba alá. Egy új világegyetem vár itt felfedezésre…” – The Times ϴ „A modern tudományos élet gazdag portréja” – The Guardian ϴ „Könnyen emészthető, nagy lendületű… a népszerű tudomány ínyencei számára a mód, ahogy Panek előadja a történetet, olyan érdekfeszítő, mint maguk az események: félig dráma, félig detektívtörténet.” – Physics World, a világ egyik legnagyobb fizikus-társaságának, az Institute of Physics-nek nemzetközi magazinja. ϴ „A kozmológia ismert ismeretleneinek lebilincselő meséje.” BBC Focus, a BBC Worldwide havi tudományos és technológiai magazinja.
Valóban lenyűgöző, magával ragadó olvasmány. Panek kitűnő történetmesélő. Miközben kiváló tudomány- és technikatörténeti beszámolót ad – képes megadni még a tudományos műhelyek mélyén folyó csatározásokba való betekintés izgalmas élményét is. Könnyen emészthető? Nos, ennek a könyvnek is két alapvető olvasata van. Az egyik, ha a történet lényegére, a kutatás nagy fordulataira és eredményeire összpontosítunk, és hagyjuk a történetben feltűnni és alámerülni a sűrűn sorjázó szereplőket és eseményeket. Így igazán könnyen követhető, a már olvasottak visszakeresésében pedig segít a többé-kevésbé jó név- és tárgymutató. Ha viszont meg is akarjuk jegyezni ennek az időtávjában nem nagyon hosszú, ám tudományos tartalmában és teljesítményében óriási történetnek a fontos szereplőit és mozzanatait, olvasás közben valóban emlékezni a fejlemények kibontakozására, akkor ez ennél a rendkívül részletgazdag könyvnél igen komoly elmélyülést igényel.
A Scolar ajánlóját idézve: „A több száz személyes interjú (köztük a legnagyobbakkal – OP) alapján megírt könyv közeli képet ad a kiélezett versengésről és a gyümölcsöző együttműködésről, azokról a zsákutcákról és "Heuréka!"‑pillanatokról, amelyek végigkísérték a kutatómunkát, és amelyek eredményeképpen újraírták a tudományt.”
Ízelítőül néhány idézet: ϴ „Galilei 1610-ben a világ tudtára adta, hogy egy új eszközzel (amely manapság távcső néven ismert) az égre nézve felfedezte, hogy az univerzumban több dolog létezik, mint ami szabad szemmel látható. (…) Egy csapásra elénk tárult egy új, felfedezni való univerzum, melyet a rákövetkező négyszáz évben a csillagászok egyre csak bővítettek (…) több százmilliárd tejútrendszerbeli csillaggal, és több százmilliárd, a Tejútrendszeren túli galaxissal. A 21. század első évtizedére azonban a csillagászok arra a következtetésre jutottak, hogy még esetleg ez a roppant méretű leltár is olyannyira elavult, mint az az ötbolygós kozmosz, amit Galilei az ókori filozófusoktól örökölt. Ennek az új univerzumnak csak elenyésző hányadát adják az általunk ismert dolgok. A többi, a világegyetem túlnyomó többsége pedig – ki tudja, micsoda.” (Az utolsó három mondat az elénk tárult, megfejtendő rejtély tökéletes összegzése. – OP) ϴ „Ha minket, és minden egyebet, amiről azt hittük, az egész világegyetem, elhagynánk, alig lenne érzékelhető a változás.” ϴ „Ahogy egyre több, és egyre hitelesebb bizonyíték került elő, a csillagászok és tudóstársaik megegyeztek abban, hogy az az univerzum, amit ismerünk, csak árnyéka annak, ami ténylegesen odakint van. (…) A mi igazi világegyetemünket még csak most kezdjük felfedezni. Mintha újra 1610-et írnánk.” ϴ És a válaszok netovábbja minden intellektuális kételyre: „A kvantumelméletben minden a valószínűségről szól. Egy szó, mint száz, minden lehetséges. Természetesen egyes konkrét események – például, hogy a vákuum semmijéből kipattan a világegyetem – ettől még lehetnek roppant valószínűtlenek, de semmi nem eleve lehetetlen. Ha pedig egy egész örökkévalóság állt rendelkezésünkre (hiszen csak az általunk ismert világegyetem életkorára van becslésünk, arra viszont a tudomány semmilyen becslést sem állított, ami a mai világ és a mai idő origójául feltételezett Nagy Bumm előtt játszódott le. Ebben a materializmus "öröktől való" tétele sem megalapozottabb, mint bármely más tételes vallás genezis elmélete – OP) miért ne következhetett volna be valamelyik roppant valószínűtlen esemény? A világegyetem Tryon szerint (Edward P. Tryon fizikus - OP) "egyike azoknak a dolgoknak, amelyek néha csak úgy előfordulnak." Vagy, ahogy Guth mondogatta előszeretettel (Alan Guth elméleti fizikus, a kozmológiai infláció elmélet kidolgozója) "az univerzum az a potyaebéd netovábbja".”

S hogy hová jutottunk a kozmikus valóság e legújabbkori keresésével, arra már csak két idézet álljon még itt: „A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ egy átfogóbb és részletesebb galaxisfelmérése azzal hozta lázba a csillagászvilágot, hogy felfedezte a Nagy Fal szuperhalmazt, amelyben szálas szerkezetbe tömörülnek a tejútrendszerek. Azonban később, ahogy egyre nagyobb vöröseltolódású (azaz egyre távolabbi – OP) galaxisokat is észlelni tudtak, a Nagy Falról kiderült, hogy egészen átlagos jelenség. Minden irányban ugyanolyan alakzatokat találtak…” És a skála túlsó végén: „A tér a részecskefizikusok számára kvantummechanikai bolondokháza, amelyben látni is alig lehet a spontán keletkező és pusztuló virtuális részecskék őrületes forgatagában. A kísérletek bizonyították, hogy ezek a részecskék léteznek, sőt energiával is rendelkeznek.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése