2012. június 27., szerda

Settenkedő ködök, fagyok

Settenkedő ködök, fagyok


A természet fortélyai - Útravaló a tudás birodalmából

TermészetBÚVÁR Alapítvány, 2012

Dr Osman Péter ismertetése

A megragadó „Kulcs a természethez” mottóval indította anno útjára a TermészetBÚVÁR Alapítvány a különlegesen szép és kiemelkedően értékes könyvsorozatát, amelynek most jelent meg a harmadik kötete. Ezt a Perzselő napsütésben (2007) és a Sokszólamú újjászületés (2008) előzte meg, és a Hófödte tájak, háztetők követi majd. Bennük közreadják a TermészetBÚVÁR magazinban 1990 óta felhalmozott szellemi tőke legjavát, bemutatják a természet megannyi csodáját, fortélyát, ösztönözve bennünket, hogy fedezzük fel és becsüljük annak kincseit és szépségeit.

Kivételesen álljon itt egy megjegyzés: tudjuk, évek óta rendkívül küzdelmesen tartják fenn magukat. A kiadványaikkal, a könyveikkel és a TermészetBÚVÁR folyóiratukkal országunk sorsdöntő jelentőségű szellemi és anyagi erőforrására, a természeti értékeire hívják fel kitartóan és szakszerűen, nem mellesleg megragadó szépen a figyelmet. Minden segítséget megérdemelnek.

Ez a sorozat is olyan értékekre nyitja rá a szemünket, amelyek ismerete mindannyiunk életét gazdagabbá, gondolkodását egészségesebbé tehetik. Mi, vasba, betonba, műanyagokba, elektronikába öltözött (vagy inkább bezárt) városiak nagyrészt úgy éljük az életünket, mintha technikai civilizációnk fölényes erejével felül emelkedtünk volna azon, hogy alapvető létfeltételeinkben kötődjünk a természet élővilágához, s már alig ismerjük azt. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a biodiverzitás a létünk nélkülözhetetlen alapja, és a túlélésünket fenyegetheti a fajok, létformák biológiai sokféleségének a megfogyatkozása; hogy minden technikánkkal együtt is nem urai vagyunk az élővilágnak, hanem haszonélvezői, és gyakran felelőtlen rombolói - tisztelet a kivételnek! -, akik azonban csak egészségesen működő bioszférában tudnak tartósan fennmaradni. Múlhatatlan szükségünk van arra, hogy ráérezzünk, micsoda hatalmas, a végletekig kifinomult, és ezért törékeny rendszer az élő természet, hogy az élőlények számtalan különféle, önmagukban, egyenként is csodálatos fajából épül fel, s bármelyikük is pusztul, ne kérdezzük, kiért, miért szól a harang, hanem tudjuk, hogy értünk szól... Ehhez visznek közelebb ezek a bámulatos könyvek.

A kötetek rengeteg új ismerettel, meglepetéssel szolgálnak még azoknak is, akik szeretik a természet világát, hiszen kincseinek nagy részét csak az értő találja meg, s csak a gyakorlott szem ismeri fel. A nézéstől a tudás segíthet a látáshoz. A „természet fortélyai” pedig gyakran igencsak rejtőzködő természetű mesterfogások - kell tehát az „útmutatás”. „Naprakész ismeretekkel, hiteles tartalommal és gazdag illusztrációval” mondja a fülszöveg, s ez maradéktalanul igaz is, garancia rá a kiadó.

E legújabbnak a fülszövegéből idézve: „A forró nyár és a zsendülő tavasz után (róluk szólt az első két könyv - OP) most az ősz felfedezéséhez kínálunk útravalót a tudás birodalmából. (Valójában többet, jobbat: kedves, színes beszédű, mindentudó idegenvezetőt, hiszen ekként szolgálnak ezek a kötetek a csodálatos képanyaggal és a leírásaikkal és magyarázataikkal. - OP) Azokat a változásokat, fortélyokat mutatjuk be 312 színes oldalon, amelyekkel a settenkedő ködök, fagyok időszakában erdő, mező, állat- és növényvilág búcsúzik a nyártól, készül a tél fogadására. A fejezeteket 332 különleges felvétel, valamint 92 ábra és grafika illusztrálja. A könyv 51 mozaikból kikerekedő, érdekesen változatos, hitelesen sokatmondó, naprakész tartalmát a hazai tudományos ismeretterjesztés 25 kiváló művelőjének közreműködése szavatolja.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése