2010. október 1., péntek

Spanyol kulinária + Francia kulinária













Spanyol kulinária + Francia kulinária

Vince Kiadó, 2010

Dr Osman Péter ismertetése

Meglehetősen kevés olyan divatot terjeszt a globális média, amelytől élesebb lesz az elme, jobb az ízlés, műveltebb, szélesebb látókörű, szellemileg igényesebb az ember. Az igazán pozitívak, intellektuálisan hasznosak egyike az érdeklődés más népek étkezési szokásai, konyhaművészete, az ezekhez (is) kapcsolódó kultúrája iránt. Nagyon érdekes és hasznos ismeretekkel szolgálnak ezek az ottaniakról, hiszen az ízlelés örömének, a míves étkezés élvezetének legfőbb filozófusát, Jean Anthelme Brillat-Savarint idézve „Mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy” és „Az állatok táplálkoznak, az ember eszik, s csak az igazán értelmes ember tud étkezni”. S ha netán túlzásnak gondolnánk a következő szavait: „A nemzetek sorsa attól függ, hogyan étkeznek”, jusson eszünkbe, hogy mennyire függ azok sorsa az emberek intelligenciájától, amelyet viszont jól jellemez a kulináris kultúrájuk is.

A Vince Kiadó Kulinária sorozata ugyanolyan magas színvonalú, ugyanúgy megfelel az igen kényes intellektuális ízlésnek is, mint a kitűnő művészeti, művészet- és kultúrtörténeti kötetei. Az Európai konyhaművészet, az Orosz-, a Görög- és az Olasz kulinária után a mostaniakkal már hat kötetre bővült ez a bámulatos gasztro-kulturális körkép. Mindegyik darabja megragadóan szép képekkel gazdagon illusztrált, elegáns album. Divatos szóval multifunkcionálisnak is joggal nevezhetőek, hiszen konkrét, elkészíthető receptekkel épp úgy szolgálnak, mint az adott ország, s azon belül az egyes karakteres országrészek, vidékek jellemző étkeire és itókáira vonatkozó ismeretekkel, és sok-sok információval magáról az ország, a vidék népéről, kultúrájáról, olykor valamelyest annak történelmi gyökereiről is. Lásd, hogy mit esznek-isznak, milyen kultúrával készítik és élvezik az étkeiket és italaikat, hogyan ékítik azokkal az életüket, s beteljesedik Brillat-Savarin szava: valamelyest a lelkükbe is látsz. Talán nem is ismeri igazán a spanyolokat, aki nem evett az asztaluknál paellát, vagy a katalánokat, aki nem látta, hogyan készítik hagyományos módon az aliolit, amit a Spanyol kulinária is joggal nevez művészetnek. A kultúrák ínyenceinek ezért élvezetes a helyi piacok meglátogatása, a aligha véletlen, hogy mindkét album egy-egy különösen karakteres piac bemutatásával kezdődik

A Spanyol kulináriának épp úgy, mint a Franciának tökéletes, helyénvaló mottója lehet „a változatosság gyönyörködtet”. Mindkét ország sok-sok helyi kultúra és azokat formáló-tápláló hagyományok ötvözetére épül, és teszi sokszínűvé az étkeiket, italaikat, az azokhoz kapcsolódó, olykor az életvitelüket is jelentősen színező szokásaikat. A két, méretében és tartalmában egyaránt impozáns album ezekről ad a tárgyához méltóan alapos, mívesen kimunkált, az érdeklődő szellemet és a szép látványokra fogékony szemet egyaránt gyönyörködtető körképet.

Körkép. A Spanyol kulinária címszavai: ◙ Kalaónia ◙ Baleár-szigetek ◙ Aragónia ◙ Navarra ◙ La Rioja ◙ Baszkföld ◙ Kantábria ◙ Asztúria ◙ Galicia ◙ Kasztília és León ◙ Madrid ◙ Kasztília - La Mancha ◙ Extremadura ◙ Valencia ◙ Murcia ◙ Andalúzia ◙ Kanári-szigetek. Már e nevek is felidézik Spanyolország legendás történelmét, népeinek, kultúrájának ezerszínű világát, az album pedig a maga speciális nézőpontjából ad mindehhez sok-sok megragadó betekintést, ez alkalommal szó szerint fűszerezve azt válogatott ínyencségekkel (mert az igazi érdeklődőnek ínyencség az egyszerűbb étek is, ha azt kellő odaadással készítik el).

A Francia kulinárián mindenekelőtt a szerkesztőjének neve ragadja meg a szemünk: André Dominé. A Vince Kiadó 2008-ban jelentette meg Bor c. hatalmas monográfiájának második, átdolgozott kiadását, amelyben tényleg szinte minden benne van, amit e nemes italról tudni érdemes vagy érdekes (az E-hírlevél 2009/7. számában szóltunk róla). Az album címszavai: ◙ Párizs ¤ Île de France (ZSUZSA, ITT AZ EGY FEJEZETBE TARTOZÓ NEVEK KÖZÖTT EGY PONT AZ ELVÁLASZTÓ. TEGYEN ODA BÁRMIT, AMIT JÓNAK LÁT) ◙ Champagne ¤ Lotaringia ¤ Elzász ◙ Nord-Pas-de-Calais ¤ Picardia ¤ Normandia ¤ Bretagne ◙ Loire-vidék ¤ Centre régió ◙ Burgundia ¤ Franche-Comté ◙ Lyon ¤ Rhône-Alpes ◙ Poitou-Charentes ¤ Limousin ◙ Bordeaux ¤ Périgord ¤ Gascogne ¤ Pays Basque ◙ Toulouse környéke ¤ Quercy ¤ Aveyron ¤ Auvergne ◙ Rousillon ¤ Languedoc ¤ Cévennek ◙ Provence ¤ Côte d’Azur ◙ Korzika. A Franciaország földrajzában és történelmében kevésbé járatos ember bizony döbbenten nézi, mennyit nem is ismer igazán közülük.

Mindkét albumban az egyes fejezetek a tájegység karakterét érzékeltető, tömör kis esszével kezdődnek. Találunk bennük sok-sok, a legkülönbözőbb témákról szóló kicsi keretes betétet ( kiragadott példákként: olivaolaj Katalóniából; Ebro-delta: az ínyencek oázisa; A szegények hala; Borágó; Hogyan születik a munster? Ibolyaszínű mustár). Találunk ugyancsak örvendetesen nagy számban enciklopédikus szócikkeket, amelyek már kissé alaposabb tájékoztatást nyújtanak; mini-katalógusokat egy-egy sajátos termékcsaládról; és mini-esszéket seregnyi érdekes témáról, helyi gasztronómiai, néprajzi, történelmi, kulturális jellegzetességről (például: Spanyol karácsony, fieszta Pamplonában, El Camino). Kiváló, élvezetes ismerkedést nyújtó, szellemiekben és gyakran szó szerint is ínycsiklandó olvasmányok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése